Ο ειδικός για την αξιολόγηση και διάγνωση των ψυχιατρικών διαταραχών και τη συνταγογράφηση όλων των παραπάνω φαρμάκων είναι ο Ψυχίατρος! Είναι ο ειδικός που γνωρίζει σε ποια δοσολογία χρειάζεται να λάβει την κάθε ουσία ο κάθε ασθενής και για ποιο χρονικό διάστημα!
Η παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής γίνεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε θεραπευόμενου. Είναι σημαντικό να μην παραλείπεται ή να αναβάλλεται η τυπική επανεξέταση!
Η εξέταση από τον ψυχίατρο περιλαμβάνει τη λήψη σύντομου ψυχιατρικού- ψυχοσυναισθηματικού και ιατρικού ιστορικού. Ο ψυχίατρος αξιολογεί και διαγιγνωσκθεί τις δυσκολίες ή διαταραχές που υπάρχουν και εμποδίζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου. Έπειτα, γίνεται ενημέρωση σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι της λήψης φαρμακευτικής αγωγής ή/και πρόταση για ψυχοθεραπεία!
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να συνδυαστεί με ψυχοθεραπεία. Τα εργαλεία που αποκτούνται μέσω της ψυχοθεραπείας συμβάλουν στην ύφεση των συμπτωμάτων και στην διατήρηση ενός επιθυμητού θεραπευτικού αποτελέσματος, το οποίο διατηρείται και μετά τη διακοπή της Φαρμακευτικής αγωγής (η οποία είναι και ο στόχος σε πολλές από τις περιπτώσεις).
Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ψυχιατρικά φάρμακα ανήκουν σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες: τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, τους σταθεροποιητές διάθεσης και τα αγχολυτικά.
Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κατάθλιψης αλλά και άλλων διαταραχών όπως η ιδεοψυχαναγκαστική – καταναγκαστική δ/χη και οι αγχώδεις διαταραχές όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και η διαταραχή πανικού.
Τα αντιψυχωσικά χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των ψυχωσικών διαταραχών, όπως είναι για παράδειγμα η σχιζοφρένεια, καθώς και στην θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών όπως η διπολική δ/χη και η κατάθλιψη, καθώς επίσης και για την θεραπεία άλλων ψυχικών διαταραχών όπως η ιδεοψυχαναγκαστική- καταναγκαστικής δ/χη.
Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες
Στα πρώτης γενιάς ή τυπικά εκ των οποίων πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στην κλινική πράξη είναι η Αλοπεριδόλη, η Χλωροπρομαζίνη, η Λεβοπρομαζίνη, η Τριφθοριοπεραζίνη, η Περφαιναζίνη και η Ζουκλοπενθιξόλη.
Στα δεύτερης γενιάς ή άτυπα αντιψυχωσικά στα οποία ανήκουν η Αμισουλπρίδη, η Αριπιπραζόλη, η Ζιπρασιδόνη, η Κλοζαπίνη, η Κουετιαπίνη, η Ολανζαπίνη, η Ρισπεριδόνη, η Παλιπεριδόνη η Σερτινδόλη και η Καριπραζίνη.
Ο όρος σταθεροποιητές της διάθεσης χρησιμοποιείται για να περιγραφεί μία σειρά ουσιών όπως είναι το Λίθιο και ορισμένα αντιεπιληπτικά, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για την θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν:
Τα αγχολυτικά είναι τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από το άγχος. Σε αυτά ανήκουν οι Βενζοδιαζεπίνες, η Βουσπιρόνη και το αντιεπιληπτικό φάρμακο Πρεγκαμπαλίνη Τα υπνωτικά χρησιμοποιούνται για την ευόδωση του ύπνου. Σε αυτά ανήκουν οι Βενζοδιαζεπίνες, η Ζολπιδέμη, η Ζαλεπλόνη, η Ζοπικλόνη και η Μελατονίνη.
Η χρήση των βενζοδιαζεπινών και των υπνωτικών πρέπει να γίνεται με φειδώ και μόνο όταν είναι απαραίτητο λόγω των προβλημάτων που συνδέονται με την ανάπτυξη ανοχής και εξάρτησης από τα φάρμακα αυτά. Η διακοπή τους πρέπει να γίνεται σταδιακά λόγω της εμφάνισης συμπτωμάτων απόσυρσης.
Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες Βενζοδιαζεπίνες στην κλινική πράξη είναι
Ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Δρ. Κωνσταντίνος Ζαμπάς είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ). Ολοκλήρωσε την ειδικότητα και έλαβε τον τίτλο του ψυχιάτρου στη Θεσσαλονίκη αποκτώντας εκτεταμένη εμπειρία και κατάρτιση στη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ.
Στο Πυξίδα Ζωής φροντίζουμε ώστε όλοι οι θεραπευόμενοι μας να λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αξίζει! Ακολουθούμε όλους τους βασικούς κανόνες δεοντολογίας και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις επιστημονικές εξελίξεις!
Είμαστε στη διάθεση σας για διευθέτηση ραντεβού ή οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση!
Εξυπηρετούμε όλες τις πόλεις της Κύπρου, Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο!
Παρέχονται και διαδικτυακές συνεδρίες από όλες τις χώρες παγκοσμίως!