Ο όρος Παιδική Ενούρηση αναφέρετε στην εκούσια ή ακούσια απελευθέρωση των ούρων στα ρούχα ή το κρεβάτι, χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική αιτία που προκαλεί την αδυναμία συγκράτησής τους. Τα επεισόδια παιδική ενούρηση μπορεί να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας και παρατηρείται είτε σε παιδιά που είχαν προηγουμένως κατακτήσει τον έλεγχο των σφικτήρων είτε όχι. Ο έλεγχος των σφικτήρων (το να μπορεί το παιδί να αναγνωρίζει πότε έχει ανάγκη να πάει στην τουαλέτα και να μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί εγκαίρως) ολοκληρώνετε στα 4-5 πρώτα χρόνια ζωής. Ένα παιδί 4-5 ετών με φυσιολογική σωματική και νοητική ανάπτυξη μπορεί να χρησιμοποιεί επιτυχώς την τουαλέτα μέσα στην ημέρα.
Η παιδική ενούρηση αποκτά κλινική βαρύτητα και ορίζεται ως διαταραχή αν η συχνότητά της είναι δύο φορές την εβδομάδα για διάστημα τριών μηνών, αν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του παιδιού, περιορίζει τις δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται και πλήττει την αυτοεκτίμησή του.
Μεταξύ των πιθανών αιτίων για την εκδήλωση της διαταραχής αυτής σε παιδιά που καθυστερούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των σφικτήρων είναι οι γενετικοί παράγοντες, το οικογενειακό ιστορικό, η μικρή χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, τα χαμηλά επίπεδα της αντιδιουρητικής ορμόνης κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού. Αντίθετα, σε παιδιά που έχουν αποκτήσει προηγουμένως τον έλεγχο των σφικτήρων η εκδήλωση της ενούρησης παρατηρείται συχνά μετά από έκθεση σε ψυχοπιεστικά γεγονότα τα οποία προκαλούν άγχος στο παιδί, όπως το διαζύγιο των γονιών ή οι έντονες συγκρούσεις στην οικογένεια, η γέννηση άλλου παιδιού, θάνατος, ατύχημα, κακοποίηση ή κάποια μεγάλη αλλαγή.
Για την αντιμετώπιση χρησιμοποιούνται συμπεριφορικές τεχνικές σε συνδυασμό με συμβουλευτική γονέων, με υψηλή αποτελεσματικότητα, καθώς επίσης μπορεί να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή. Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο να βοηθήσει τους γονείς να αντιμετωπίζουν κάθε επεισόδιο ενούρησης με τρόπο ο οποίος σταδιακά θα οδηγήσει στη μείωση των επεισοδίων, χωρίς να πληγεί η σχέση τους με το παιδί ή η αυτοεκτίμηση του παιδιού, όπως συχνά συμβαίνει με τη χρήση τιμωριών και απειλών ή με την έκφραση αρνητικών επιθέτων στο παιδί λόγω της συμπεριφοράς του αυτής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ενούρησης είναι η συνεργασία γονιών και παιδιού, το κίνητρο για αλλαγή και η υπομονή.
Στο Πυξίδα Ζωής φροντίζουμε ώστε όλοι οι θεραπευόμενοι μας να λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αξίζει! Ακολουθούμε όλους τους βασικούς κανόνες δεοντολογίας και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις επιστημονικές εξελίξεις!
Είμαστε στη διάθεση σας για διευθέτηση ραντεβού ή οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση!
Εξυπηρετούμε όλες τις πόλεις της Κύπρου, Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο!
Παρέχονται και διαδικτυακές συνεδρίες από όλες τις χώρες παγκοσμίως!