Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Στο Ψυχιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Πυξίδα Ζωής εφαρμόζουμε ψυχοθεραπεία με βάση τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και ενισχύοντας την με άλλα θεωρητικά και εφαρμοσμένα μοντέλα, αναλόγως με τις ιδιαίτερες ανάγκες του/της κάθε θεραπευόμενου/ης.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία(ή Γνωστιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία - Cognitive Behavioral Therapy) είναι μια σύντομη, δομημένη, συνεργατική θεραπεία εστιασμένη στο παρόν. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που σκεφτόμαστε και τις επιδράσεις που έχει αυτό τόσο στα συναισθήματα όσο και την συμπεριφορά μας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εγχειρίδιο του φιλοσόφου Επίκτητου, “δεν αναστατώνουν τους ανθρώπους τα πράγματα- οι καταστάσεις που συμβαίνουν, αλλά ο τρόπος που σκέφτονται για αυτά. “Ταράσσει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα, ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα”. Μέσα από την διαδικασία της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε με πιο ρεαλιστικό τρόπο, αναδομώντας τις δυσλειτουργικές μας σκέψεις και πεποιθήσεις. Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την πηγή των σημερινών μας προβληματισμών και αυτό μας βοηθάει στην αντιμετώπιση τους στο παρόν!

Κατάθλιψη

Όταν αναφερόμαστε στον όρο Κατάθλιψη εννοούμε κάτι το οποίο είναι πιο σοβαρό από το να έχουμε κακή διάθεση κάποιες μέρες ή κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα. Ο άνθρωπος με κατάθλιψη αισθάνεται τόσο θλιμμένος που αυτό τον επηρεάζει στη ζωή του
Διαβάστε περισσότερα

Άγχος

Χαρακτηρίζεται από υπέρμετρο άγχος και ανησυχία σχετικά με διάφορα γεγονότα και δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η εργασία ή οι σχολικές επιδόσεις σε βαθμό που το άτομο αισθάνεται ότι είναι δύσκολο να το ελέγξει.

Κρίσεις πανικού

Η κρίση πανικού αναφέρεται στα έντονα σωματικά συμπτώματα που φαίνεται να εμφανίζονται απρόσμενα με το άτομο να καταλύεται από σκέψεις ότι παθαίνει κάτι πολύ σοβαρό, πεθαίνει ή τρελαίνεται και από έντονο φόβο ο οποίος ενεργοποιεί το Σύστημα...
Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική φοβία

Τα άτομα με Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους (Κοινωνική Φοβία) διακατέχονται από έντονο φόβο ή άγχος για μία ή περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι το να τρώει ή να γράφει μπροστά σε άλλους...
Διαβάστε περισσότερα

Αγοραφοβία

Στην περίπτωση της αγοραφοβίας το άτομο εκδηλώνει έντονο φόβο και ανησυχία όταν βρίσκεται σε μέρη όπου η διαφυγή είναι δύσκολη ή όπου η βοήθεια θα είναι αδύνατη σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα κρίσης πανικού. Τέτοια μέρη ή καταστάσεις μπορεί να είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τα λεωφορεία, κλειστοί χώροι όπως τα σινεμά, καθώς επίσης και το να βρίσκεται σε ουρές αναμονής ή εκτός σπιτιού χωρίς να συνοδεύεται.

Ιδεοψυχαναγκαστική – Καταναγκαστική διαταραχή

Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από την επίμονη, επαναλαμβανόμενη, ανεπιθύμητη εμφάνιση σκέψεων, παρορμήσεων ή εικόνων οι οποίες προκαλούν έντονο άγχος και...
Διαβάστε περισσότερα

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε την αντίληψη που έχει ο κάθε άνθρωπος για την αξία του εαυτού του. Οι πεποιθήσεις αυτές της αξίας του εαυτού σχηματίζονται από την παιδική ηλικία και δύναται να τροποποιηθούν καθόλη..
Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές ψυχωτικού φάσματος

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κύριο χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής των ψυχικών διαταραχών είναι ότι ο πάσχων έχει απώλεια του ελέγχου της πραγματικότητας. Η κλινική εικόνα εμφανίζει μεγάλη...
Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Οι Διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα συμπεριφορών και στάσεων απέναντι στην τροφή και συνδέονται με την εικόνα σώματος. Μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το φάσμα της ζωής...
Διαβάστε περισσότερα

Παχυσαρκία – Απώλεια βάρους

Δεν αρκεί όμως να αλλάξουμε το Τι και το Πόσο τρώμε*. Χρειάζεται να αλλάξουμε και το Πώς**! Τον τρόπο, δηλαδή, που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τη νοοτροπία μας σχετικά με τη διατροφή μας. Θα καταλάβεις ποιος είναι ο δικός...

Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν ένα πολύ συχνό σύμπτωμα. Σύμφωνα με μελέτες το 35% του πληθυσμού δεν είναι ικανοποιημένο απο την ποιότητα του ύπνου του, ενώ το 18% αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή ύπνου. Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τις διαταραχές...
Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικές διαταραχές

Στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες το άτομο αδυνατεί να λειτουργήσει σεξουαλικά όπως επιθυμεί εμφανίζοντας προβλήματα σε μία ή περισσότερες φάσεις της σεξουαλικής ανταπόκρισης. Έτσι στην φάση της σεξουαλικης...
Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας

Τα προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας αποτελούν συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό...

Συχνές Ερωτήσεις

Η ψυχοθεραπεία είναι η σύνθεση λέξη που προέρχεται από τις λέξεις Ψυχή και Θεραπεία. Χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πίσω, ακόμα από τους φιλοσόφους της αρχαιότητας, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν τους ανθρώπους! Έτσι, προσπαθούμε μέχρι και σήμερα να καταφέρουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα μας, σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας και πώς μπορούμε να τις καλύψουμε. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας και να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα που προσπαθούν να μας δώσουν. Θέλουμε να παρακολουθήσουμε και να οριοθετήσουμε τις σκέψεις μας και να γίνουμε όσο το δυνατό πιο λειτουργικοί, πιο ισχυροί, πιο ευτυχισμένοι.

Στην πορεία της ζωής μας όμως δεν προκύπτουν όλα όσα θέλουμε με τον τρόπο που τα περιμένουμε. Έρχονται απαιτητικές στιγμές και προκλητικές περίοδοι. Τότε νιώθουμε χαμένοι και δεν μπορούμε εύκολα να βρούμε διεξόδους. Οι ψυχιατρικές διαταραχές (όπως τις ονομάζουμε οι ειδικοί) μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και να μας δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο σε αυτήν την αναζήτησή της ισορροπίας και της ευτυχίας.

Η ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία μέσα από την οποία ένας ειδικός (εκπαιδευμένος - εξειδικευμένος ψυχολόγος ή ψυχίατρος) και ένα άτομο (ή ζευγάρι ή οικογένεια) συνομιλούν με στόχο την στήριξη του δεύτερου ώστε να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές/ συναισθηματικές δυσκολίες που έχουν προκύψει στη ζωή του. Μέσα από την ψυχοθεραπεία ο/η θεραπευόμενος/η ανακαλύπτει όλο και περισσότερες πτυχές του εαυτού του/της, αυξάνει τα επίπεδα λειτουργικότητας του/της, προσαρμόζεται στις συνθήκες της ζωής του/της και οδηγείται στην προσωπική του/της ανάπτυξη, έτσι όπως ο ίδιος/η ίδια την αντιλαμβάνεται και τον/την ικανοποιεί.

Μέσα στο γραφείο του ψυχολόγου/ψυχιάτρου/ψυχοθεραπευτή το άτομο βρίσκει το προστατευμένο, ήσυχο μέρος όπου μπορεί να καθρεφτίσει τα συναισθήματα του, μπορεί να ακούσει τις σκέψεις του και να πάρει στήριξη χωρίς επίκριση και κατηγορίες. Μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία του με τρόπο ώστε να την κατανοήσει καλύτερα. Μπορεί να νιώσει την φροντίδα με τρόπο που δεν είχε βιώσει ως τότε!

Ίσως έχετε ακούσει ότι ο ψυχολόγος/ψυχίατρος δε θα σας πει ποτέ τι να κάνετε ή τι να αποφασίσετε! Αυτό ισχύει. Ο λόγος που δεν το κάνουμε αυτό δεν είναι για να σας βασανίσουμε ή επειδή δε νοιαζόμαστε για εσάς αρκετά. Η ευθύνη των επιλογών είναι αποκλειστικά των ατόμων που παίρνουν τις αποφάσεις τους ως ενήλικοι. Έτσι, ο θεραπευτής μπορεί να είναι εκεί δίπλα στον θεραπευόμενο για να του παρέχει τη στήριξη που χρειάζεται ώστε να μπορέσει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις, αλλά όχι να τις πάρει ο θεραπευτής για λογαριασμό του.

Έχοντας εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια η επιστήμη, έχουν αναπτυχθεί πολλά είδη ψυχοθεραπείας. Το κάθε μοντέλο είναι βασισμένο σε μία σαφή θεωρητική βάση και με τον τρόπο του έχει αποδειχθεί βοηθητικό για διάφορα θέματα που απασχολούν τους θεραπευόμενους.

Κάποια από αυτά σας παραθέτουμε εδώ:

  • Γνωστική - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

  • Διαλεκτική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

  • Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

  • Συστημική Ψυχοθεραπεία

  • Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης

  • Θεραπεία Εστιασμένη στο συναίσθημα

  • Θεραπεία Gestalt

  • Ψυχανάλυση

  • Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία

  • Ψυχόδραμα

  • Θεραπεία μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική και το χορό

Η ψυχοθεραπεία εφαρμόζεται σε ενηλίκους, παιδιά και εφήβους, καθώς και σε ζευγάρια και οικογένειες.

Η ψυχοθεραπεία εφαρμόζεται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Αναρωτιέστε αν ένας ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας παρέχει περισσότερη βοήθεια από ότι μπορείτε ο ίδιος ή η οικογένεια και οι φίλοι σας; Σίγουρα το υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων που έχει ο καθένας μας - αν έχει – είναι πολύ μεγάλης σημασίας όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε συναισθηματικές και άλλες δυσκολίες.

Εάν τα συμπτώματά σας σάς επιφέρουν σημαντική δυσφορία, έκπτωση στο επίπεδο λειτουργικότητας στους τομείς δραστηριοποίησής σας και δεν υποχωρούν παρά τις προσωπικές σας προσπάθειες και τη διάθεση των δικών σας να σας βοηθήσουν, ίσως θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Ο ψυχολόγος δεν είναι ένας ακόμα φίλος με περισσότερες γνώσεις ή κόλπα που θα σας ανακουφίσουν. Είναι ο επιστήμονας που έχει τις γνώσεις για τη λειτουργία του ψυχισμού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών μέσα από επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελεσματικές μεθόδους. Μπορεί να μην ταιριάζουν όλες οι μέθοδοι σε όλους τους ανθρώπους και για το λόγο αυτό χρειάζεται γνώση και ευκαμψία στη χρήση τους.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με τον/την ψυχολόγο που έχετε απέναντί σας. Εάν όχι, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον άλλο.

Αρχική Διάγνωση

Ο ψυχοθεραπευτής/η ψυχοθεραπεύτρια στις πρώτες συνεδρίες κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις οι οποίες αφορούν ευρύ φάσμα της ζωής, με στόχο να διερευνήσει και να προσδιορίσει τα συμπτώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας.

ΣχεδιασμόςΨυχοθεραπείας

Σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή/την ψυχοθεραπεύτρια θα καταλήξετε και θα δεσμευθείτε σε ένα πλάνο ψυχοθεραπείας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στα δικά σας δεδομένα και θα περιλαμβάνει:

  • Τη συχνότητα και τη διάρκεια των συνεδριών

  • Τους στόχους της ψυχοθεραπείας

  • Τη σημασία και την αναγκαιότητα (ή όχι) της φαρμακοθεραπείας

Οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες

Στην αρχή κάθε συνεδρίας θα θέτετε, σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή, την ατζέντα σας, τα θέματα δηλαδή με τα οποία θα ασχοληθείτε. Μέσα σε αυτά μπορεί να είναι η ανασκόπηση της προηγούμενης συνεδρίας και του διαστήματος που μεσολάβησε από αυτήν, η διαχείριση συναισθημάτων σε συγκεκριμένες καταστάσεις, η πορεία προς το στόχο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στο «εδώ και τώρα».

Μεταξύ των Συνεδριών

Η «Εργασία για το Σπίτι»

Μέσα από τις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες θα μάθετε πολλά πράγματα.

Θα ανακαλύψετε τον τρόπο που σκέφτεστε και το πώς οι σκέψεις του επηρεάζουν τα συναισθήματά σας.

Θα κατανοήσετε ότι πώς δράτε σε ατομικό και διαπροσωπικό επίπεδο επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις πεποιθήσεις που έχετε χτίσει για τον εαυτό σας, τον κόσμο γύρω σας και για το μέλλον.

Όσα θα μαθαίνετε μέσα στη συνεδρία, για να τα κάνετε «κτήμα» σας θα πρέπει να μπορείτε να τα εξασκείτε και όταν είστε μόνοι σας, χωρίς τον ψυχοθεραπευτή σας. Προκειμένου λοιπόν να το καταφέρετε αυτό, θα χρειαστεί να εξασκείστε εκτός συνεδριών, κάνοντας αυτό που θα σας ανατίθεται ως «εργασία για το σπίτι».

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η “Εργασία για το σπίτι”;

  • Το να παρατηρείτε τον εαυτό σου σε συγκεκριμένες συνθήκες

  • Το να καταγράψετε κάποιες σκέψεις ή συμπεριφορές πχ σε μορφή ημερολογίου

  • Το να δοκιμάσετε να εμπλακείτε σε νέες δραστηριότητες ή να κάνετε κάτι που συνηθίζετε με διαφορετικό όμως τρόπο

  • Το να δοκιμάσετε εκτός πλαισίου ψυχοθεραπείας τις δεξιότητες που μάθατε (πχ. νέες δεξιότητες επικοινωνίας, διεκδικητική συμπεριφορά, κοινωνικές δεξιότητες, ασκήσεις χαλάρωσης)

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι ο/η θεραπευόμενος/η να καταστεί τελικά ο/η ίδιος /α “θεραπευτής” του εαυτού του και να μπορεί να αντιμετωπίζει και μετά τη λήξη της θεραπείας τις δυσκολίες που θα συναντήσει στη ζωή του/της. Ταυτόχρονα, μαθαίνει να αναγνωρίζει και να προλαμβάνει μια ενδεχόμενη υποτροπή των συμπτωμάτων.

Οι πρώιμες εμπειρίες μας με τους γονείς, τα αδέρφια, τους κοντινούς συγγενείς και το ευρύτερο περιβάλλον μας έχουν επιδράσει σημαντικά στον τρόπο που έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε και να δρούμε στο σήμερα. Ως ένα βαθμό κάποιες από τις δυσκολίες σας μπορεί να οφείλονται σε αυτές τις πρώιμες εμπειρίες. Η Λύση όμως των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε σήμερα είναι στο πώς σκέφτεστε, πώς αισθάνεστε και τι κάνετε σήμερα.

Στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι χρήσιμη η ανασκόπηση των παιδικών εμπειριών, με στόχο να κατανοήσουμε τις σημερινές δυσκολίες και να βρούμε μέσα από αυτήν τρόπους να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας και τελικά τη συμπεριφορά σας προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.

Στο Πυξίδα Ζωής φροντίζουμε ώστε όλοι οι θεραπευόμενοι μας να λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αξίζει! Ακολουθούμε όλους τους βασικούς κανόνες δεοντολογίας και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις επιστημονικές εξελίξεις!

Είμαστε στη διάθεση σας για διευθέτηση ραντεβού ή οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση!

Εξυπηρετούμε όλες τις πόλεις της Κύπρου, Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο!

Παρέχονται και διαδικτυακές συνεδρίες από όλες τις χώρες παγκοσμίως!

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα επόμενα σεμινάρια/ομάδες/εκπαιδεύσεις και να εξασφαλίσετε θέση σε προνομιακή τιμή.
Copyright © 2024 Πυξίδα Ζωής.
Website created by Ruxbo

Ονοματεπώνυμο*
Δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην*
Προτίμηση σε μέρες διεξαγωγής της ομάδας*
Προτίμηση σε ώρες διεξαγωγής της ομάδας*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Ασφαλής συναλλαγή
  • Ασφαλής συναλλαγή
  • Ασφαλής συναλλαγή
  • Ασφαλής συναλλαγή