Ψυχοθεραπεία με χρήση
Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality)

Παρότι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στην ασφάλεια του δωματίου ψυχοθεραπείας, ο εγκέφαλός μας αντιδρά σαν να βρισκόμασταν ακριβώς στο σενάριο που αναπαράγεται μπροστά μας. 

Έτσι, στο προστατευμένο ψυχοθεραπευτικό περιβάλλον, ο θεραπευόμενος εκτίθεται στη συνθήκη που φοβάται και σταδιακά τα επίπεδα του φόβου του υποχωρούν. Τελικά, καταφέρνει να μπορεί να μπει στη συνθήκη που προηγουμένως φοβόταν και στην πραγματική του ζωή, χωρίς να προκαλείται το συναίσθημα του φόβου. 

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας εικονικής πραγματικότητας;

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η Εικονική Πραγματικότητα;

Η έρευνα έχει προσφέρει δεδομένα που υποστηρίζουν την εφαρμογή της θεραπείας με εμβύθινση σε εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality Therapy) σε πληθώρα περιβαλλόντων και διαταραχών, όπως
  • Ειδικές Φοβίες
  • Αγοραφοβία
  • Κλειστοφοβία
  • Ακροφοβία / υψοφοβία
  • Κρίσεις πανικού
  • Κοινωνικό άγχος – Φόβος ομιλίας σε κοινό
  • Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
  • Γενικευμένη Αγχώδη διαταραχή
  • Άγχος Εξετάσεων
  • Εκφοβισμό (Bullying)

Επιπλέον, η χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) έχει εξαιρετική εφαρμογή στην εξάσκηση σε δεξιότητες χαλάρωσης, καθώς και σε τεχνικές mindfulness! Μέσα από εικόνες που προκαλούν το αίσθημα της ασφάλειας και της ηρεμίας, ο Θεραπευόμενος μπορεί να αναπτύξει ευκολότερα δεξιότητες χαλάρωσης και εστίασης στην αναπνοή.

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τις φοβίες: 

Με τον όρο “φοβία” ορίζουμε τον πολύ έντονο και επίμονο φόβο που προκαλείται σε συγκεκριμένες συνθήκες ή στη θέα συγκεκριμένων αντικειμένων. Τέτοιες συνθήκες μπορεί να είναι το αεροπορικό ταξίδι, η ομιλία μπροστά σε κοινό, η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο, το ασανσέρ, τα ύψη κλπ. Στα αντικείμενα που προκαλούν φόβο μπορεί να ανήκουν συγκεκριμένα ζώα ή έντομα, οι ενέσεις, το αίμα, ο εμετός κλπ 

Η αποτελεσματικότερη θεραπεία των φοβιών θεωρείται η “θεραπεία έκθεσης" ή η “συστηματική απευαισθητοποίηση”, όπως αποκαλείται. 

Με τους όρους αυτούς εννοούμε ότι ο θεραπευόμενος έρχεται σε επαφή με αυτό που φοβάται. Η έκθεση στο φοβικό ερέθισμα γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας από αυτό που προκαλεί τον λιγότερο φόβο και προχωρώντας σε αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο φόβο. 

Σε πολλές περιπτώσεις φοβιών, αυτό είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα στάδια μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο ή κτήριο. Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε μία ένεση ή ακόμα και ένα μικρό έντομο στο χώρο της θεραπείας, ή να χρησιμοποιήσουμε το ασανσέρ του κτηρίου. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις όμως, όπως είναι η αεροπορική πτήση ή η οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, η  εφαρμογή της έκθεσης γίνεται δυσκολότερη έως ανέφικτη. 

Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να μας παρέχει αμέτρητες εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία!

Στο Πυξίδα Ζωής φροντίζουμε ώστε όλοι οι θεραπευόμενοι μας να λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αξίζει! Ακολουθούμε όλους τους βασικούς κανόνες δεοντολογίας και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις επιστημονικές εξελίξεις!

Είμαστε στη διάθεση σας για διευθέτηση ραντεβού ή οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση!

Εξυπηρετούμε όλες τις πόλεις της Κύπρου, Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο!

Παρέχονται και διαδικτυακές συνεδρίες από όλες τις χώρες παγκοσμίως!

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα επόμενα σεμινάρια/ομάδες/εκπαιδεύσεις και να εξασφαλίσετε θέση σε προνομιακή τιμή.
Copyright © 2024 Πυξίδα Ζωής.
Website created by Ruxbo

Ονοματεπώνυμο*
Δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην*
Προτίμηση σε μέρες διεξαγωγής της ομάδας*
Προτίμηση σε ώρες διεξαγωγής της ομάδας*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Ασφαλής συναλλαγή
  • Ασφαλής συναλλαγή
  • Ασφαλής συναλλαγή
  • Ασφαλής συναλλαγή